Vauvan ja taaperon päivärytmi - ilmainen opas

Toimiva päivärytmi tukee unta ja helpottaa vauvan viestien tulkintaa. Tämä opas on tarkoitettu avuksi noin puolivuotiaille ja sitä vanhempien vauvojen ja taaperoiden vanhemmille.
(Laajempi versio on saatavilla Unijunan asiakkaille ja Onnistu unikoulussa -verkkovalmennuksessa.)

  • Olisi hyvä, että lapsi heräisi aamulla suunnilleen samoihin aikohin joka päivä. Näin loppupäivän rytmi pysyy helpommin säännöllisenä. Monille lapsille luontainen herätysaika on klo 6-7.30.

  • Aamupäiväunet alkavat yleensä noin 2-3 h heräämisestä. Kannattaa tähdätä siihen, että aamupäiväunet alkaisivat aikaisintaan klo 8 ja viimeistään noin klo 10, mutta vähitellen samoihin aikoihin joka päivä, vaikka aamu olisikin ollut tavallista aikaisempi.

  • Aamupäiväunien kesto on yleensä noin 1,5-2 tuntia puolivuotiaalla ja noin 1,5 tuntia 9 kuukautisella ja noin tunnin vuoden ikäisellä.
    Aamupäiväunilta voi herätellä, jos lapsi nukkuu liian pitkään ja muut päiväunet jäävät siksi liian lyhyiksi. Jos lapsi nukkuu vain lyhyet unet aamupäivällä ja se tuntuu toimivan loppupäivän ja yön kannalta, voi jatkaa niin.

  • Iltapäiväunet alkavat noin 2,5-3,5 h edellisiltä päiväunilta heräämisestä, usein klo 13-14 alkaen (puolivuotiaalla aikaisemminkin), mutta vähitellen samoihin aikoihin joka päivä. Iltapäiväunet ovat yleensä pidemmät tai samanpituiset kuin aamupäiväunet. Iltapäiväunet ovat tärkeät illan ja yön kannalta.

  • Monet vauvat nukkuvat kolmet päiväunet noin 9 kk ikään saakka. Ne olisi hyvä nukkua tarpeeksi ajoissa, ei mielellään unille enää viiden jälkeen, jos yleisrytmi ei ole kovin myöhäinen. Kolmannet unet ovat melko lyhyet maksimissaan tunnin.

  • Taaperot siirtyvät yksiin päiväuniin yleensä noin 15-18 kk iässä. Jos lapsi nukkuu yhdet päiväunet, ne alkavat yleensä klo 12-13. Yksiin päiväuniin siirtymistä ei yleensä kannata kiirehtiä.

  • Iltapala kannattaa syödä ajoissa, jotta lapsi jaksaa syödä kunnolla ja iltarutiinit ehditään aloittaa ajoissa ennen kuin lapsi on yliväsynyt.

  • Alle vuoden ikäinen lapsi olisi hyvä laittaa illalla nukkumaaan maksimissaan neljän tunnin kuluttua päiväunilta heräämisestä. Vuoden ikäinen lapsi voi jaksaa olla illalla hereillä 4,5-5 tuntia.

6 kuukautisen päivärytmi

Keskimääräinen unen tarve puolivuotiaalla on päivällä noin 3-3,5 h ja yöllä noin 10- 12 h.
Suurin osa puolivuotiaista nukkuu vielä kolmet päiväunet (osa neljät), mutta osa pärjää jo kaksilla.

ESIMERKKI KOLMIEN PÄIVÄUNIEN MUKAAN

​N. 6.30-7 Herääminen
N. 9 Aamupäiväunet alkavat, kesto n. 1,5-2 h
​N. 12:30-13 Toiset päiväunet alkavat, kesto n. 1,5-2 h
​N. 16-16.30 Kolmannet päiväunet alkavat, kesto max 1 h
​N. 20 Sänkyyn (riippuen kolmansista unista, hereillä 2,5-3,5 h)

10 kuukautisen päivärytmi

Keskimääräinen unen tarve on päivällä noin 2,5-3 h ja yöllä n. 11 h. Suurin osa nukkuu kahdet päiväunet. Aamupäiväunet lyhenevät vähitellen ja yksivuotias nukkuu max. 1 h aamupäivällä.

ESIMERKKIRYTMI

N. ​7.00–7.30 Herääminen
N. 9.30-10 Aamupäiväunet alkavat, kesto n. 1-1,5 h
​N. 13.30-14.30 Toiset päiväunet alkavat, kesto n. 1,5-2 h ​
N. 19.30-20 Sänkyyn (hereillä illalla max noin 4 h)

Taaperon päivärytmi

Taaperot siirtyävät yksiin päiväuniin noin 15-18 kk iässä. Sitä ennen aamupäiväunet usein lyhenevät pieniksi torkuiksi ja varsinaiset pidemmät päiväunet nukutaan iltapäivällä. Vähitellen aamupäiväunet jäävät kokonaan pois ja iltapäiväunet aikaistuvat.

Keskimääräinen unen tarve päivällä noin 2-2,5 h ja yöllä n. 11 h.

1,5-VUOTIAAN ESIMERKKIRYTMI

​N. 7.00–7.30 Herääminen
N. ​12-13 Päiväunet alkavat, kesto 2-2,5 h
​N. 19-19.30 Sänkyyn (hereillä illalla max noin 4-5 h, joskus jopa 6 h)

Lisää päiväunivinkkejä löydät täältä.

Onnistu unikoulussa -verkkokurssin löydät täältä.

Liisa Niskakangas