Saanko auttaa teidänkin perhettä nukkumaan paremmin?
Olen kahden lapsen äiti ja kiinnostuin vauvojen ja lasten uniasioista esikoiseni uniongelmien yhteydessä.
Tiedän, miten raskaita rikkonaiset yöt ovat. Onneksi uniongelmiin voi vaikuttaa!
Olen tehnyt uniohjausta vuodesta 2014. Lähestyn univaikeuksia kokonaisvaltaisesti. On tärkeää huolehtia myös lapsen turvallisuuden tunteesta ja vanhemman ja lapsen kiintymyssuhteesta. Esittelen vain sellaisia unikoulutapoja, jotka eivät tutkimustietoon perustuen vaaranna kiintymyssuhdetta.
Minulla on ratkaisukeskeinen lähestymistapa ja annan unien parantamiseksi konkreettisia neuvoja.
Parasta on se, kun asiakkaat kertovat, että parantuneiden unien jälkeen lapsi on iloinen ja energinen ja syö hyvin päivällä. Ja että perheellä on voimavaroja ja iloa arjessa.
Sillä hyvä uni on tärkeää, mutta vielä tärkeämpää on se, mitä riittävä uni tuo perheen päiviin!
Olen käynyt sekä Gentle Sleep Coach –koulutuksen että Certified Maternity and Child Sleep Consultant -koulutuksen. Niiden oppeja olen oppinut kokemuksen kautta soveltamaan suomalaisiin perheisiin sopivaksi. Lisäksi olen imetysohjaaja (WHO:n oppisisältö), Muksuoppiohjaaja, Toimiva Perhe -kouluttaja ja vyöhyketerapeuttinen vauvahierontaohjaaja.
Unikonsultiksi opiskelin asuessamme Yhdysvalloissa, jossa nyt jo kouluikään ehtineet lapsemme ovat syntyneet. Kokemus lapsiarjesta kahdessa eri maassa on avartanut katsettani siihen, miten eri tavoin asioita voi tehdä ja toisaalta, miten eri tavoin samoista asioista voidaan ohjeistaa.
Alkuperäiseltä koulutukseltani olen KTM ja pääaineena luin logistiikkaa. Siinä opittu analyyttinen ajattelutapa auttaa myös unipulmia ratkoessa, sillä joskus syy-seuraus -suhteet eivät ole ihan selviä.
Syksystä 2021 keskityn pääasiassa verkkovalmennuksiin ja henk. koht. konsultointeja on tarjolla aiempaa rajatummin. Seitsemän yksinyrittäjävuoden jälkeen kaipasin työyhteisöä ja jatkan antoisaa uniohjaustyötä sivutoimisesti.
Toivottavasti Unijuna voi tarjota apua teidänkin perheen uniin! <3
Linkkejä mediajuttuihin:
Helsingin Sanomat
Koulutukseeni kuului mm. tieteellistä tietoa unesta, tietoa eri unikoulumetodeista, imetyksestä, turvallisesta kiintymyssuhteesta, lapsen kehitysvaiheista, uneen vaikuttavista sairauksista kuten refluksista ja uniapneasta sekä tietoa synnytyksen jälkeisestä masennuksesta.
Kuulun useaan kansainväliseen lasten unikonsulttien yhteisöön, joiden avulla saan tietoa mm. uusimmista tutkimuksista. Lisäksi osallistun täydennyskoulutuksiin.
Tässä tarkempaa tietoa opinnoistani
Gentle Sleep Coach -koulutus
The Gentle Sleep Coach -koulutus antaa kattavat tiedot ja taidot ohjata perheitä parantamaan hellästi ja turvallisesti lasten unta ja nukahtamistapoja kuuteen ikävuoteen saakka. Koulutuksen sisällöstä vastaavat kaksi lääkäriä, psykologi, lakimies, imetysasiantuntija (certified lactation counselor), doulat (postpartum doula, DONA internationalin sertifioima koulutus) sekä perheterapeutti.
Sertifiointia varten piti läpäistä koe, työskennellä asiakkaiden kanssa sekä osallistua ohjaukseen perheterapeutti Kim Westin kanssa, joka on tehnyt unikonsultointia yli 18 vuotta. Koulutus sisälsi 90 tuntia luentoja ja mentorointia.
Koulutuksen aiheita olivat esimerkiksi:
unitiede ja miten eri tavoin lapsen nukahtamistapaan voi vaikuttaa vauvasta kuuteen vuoteen saakka.
turvallisen kiintymyssuhteen teoria
imettävän äidin tukeminen
synnytyksen jälkeinen masennus (luennoitsijana psykologian tohtori Shoshana Bennet, joka on erikoistunut synnytyksen jälkeiseen masennukseen)
uniapnea lapsilla (luennoitsijana lääketieteen tohtori Lewis Kass, lasten unikeskuksen johtaja)
gastroenterologinen refluksitauti lapsilla ja uni (luennoitsijana lääketieteen tohtori, lasten gastroenterologiaan erikoistunut Anthonty Loizides)
Koulutus sisälsi myös syventävän kokonaisuuden siitä, miten neljän–viiden kuukauden ikäisten vauvojen unta voi huolellisen arvion jälkeen muokata hellästi, turvallisesti ja ikään sopivalla tavalla. Esimerkkejä opiskelluista aiheista:
syventävä tieto alle kuuden kuukauden ikäisistä vauvoista ja kuinka ottaa huomioon heidän hyvinvointiinsa liittyvät elementit.
ajantasaiset tutkimukseen perustuvat tiedot ja ohjeet, kuinka arvioida onko neljä – kuusi kuukautta vanha vauva ja hänen perheensä valmis hellään unen muokkaamiseen
hellät menetelmät muokata unta vauvan kehitystaso huomioiden
Certified Maternity and Child Sleep Consultant -koulutus
International Maternity and Parenting Instituutin (IMPI) Certified Maternity and Child Sleep Consultant -koulutus antaa valmiudet tukea ja tarjota tietoa unesta jo raskauden aikana ja pyrkiä ennaltaehkäisemään uniongelmien syntyä. IMPI-unikonsultti pyrkii ensisijaisesti luomaan hyvän perustan unelle, jolloin varsinaista unikoulua ei välttämättä edes tarvita.
Koulutuksen aiheita olivat muun muassa:
Yleisimmät uniongelmat ja ratkaisut sekä eri unikoulumetodit ja niiden hyvät ja huonot puolet
Unitiede ja unen eri vaiheet, vauvan ja lapsen uni ja unitarve
Äidin uni raskauden aikana ja synnytyksen jälkeen, univajeen ja synnytyksen jälkeisen masennuksen yhteys
Itku ja sen merkitys
Ravinnon ja ympäristön merkitys uneen
Äidin ja vauvan suhde, turvallinen kiintymyssuhde
Koliikki, refluksi, uniapnea ja yökastelu
Muita koulutuksia:
Toimiva perhe -ohjaajakoulutus, Gordonin toimivat ihmissuhteet ry.
Vyöhyketerapeuttinen vauvahierojakoulutus, Elon askel
Vanhempien voimavarakeskeinen ohjaus ja neuvonta, Niilo Mäki instituutti
Muksuoppi-koulutus, Ben Furman, Lyhytterapia instituutti
Sertifioitu Muksuoppiohjaaja
Satuhieronta terapiassa, Hoivapuu-koulutus, Satuhieronta
Vauvahierontaohjaajakoulutus, Terhi Elo, Organic Spirit