Miksi yli puolivuotias lapsi heräilee yöllä?

Kun yli puolivuotias lapsi heräilee yöllä toistuvasti, taustalla on usein jokin nukahtamiseen tai päivärytmiin liittyvä tekijä – ja onneksi näihin voi useimmiten vaikuttaa arjen pienillä muutoksilla.

Yleisesti kolmea tai useampaa herätystä yön aikana pidetään ongelmallisena, mutta jokainen perhe määrittää tietysti itse, mikä on heille toimiva yö. Joku vanhempi ei edes kunnolla herää, kun vauva käy rinnalla syömässä perhepedissä. Toinen taas jää valvomaan pitkäksi aikaa, vaikka herätyksiä olisi vain yksi tai kaksi.

Tässä kirjoituksessa käydään läpi yleisimpiä syitä rikkonaisiin öihin ja tarjotaan käytännön vinkkejä parempien unien tueksi.

Voiko päivärytmi vaikuttaa yöuniin?

Nukkumaanmenoaika ei osu oikeaan

Elimistön sisäinen kello toimii sirkadiaanisen rytmin mukaan. Kun lapsi on sopivasti väsynyt, mutta ei vielä yliväsynyt, nukahtaminen on helpompaa. Jos nukkumaanmeno viivästyy liikaa, keho alkaa tuottaa kortisolia – stressihormonia, joka saa lapset ylikierroksille. Tämä voi johtaa vaikeuksiin nukahtaa, useampiin yöherätyksiin ja aikaisiin aamuherätyksiin.

💡 Vinkki: Jos lapsi on jo iltapuurolla väsynyt ja hieroo silmiään, kokeile aikaistaa iltatoimia ainakin 15–30 minuutilla.

Päiväunien määrä ja ajoitus

Liian lyhyet tai kokonaan väliin jääneet päiväunet voivat johtaa yliväsymykseen ja yöheräilyyn. Erityisesti iltapäiväunet ovat tärkeitä yöunen kannalta, jos vauva nukkuu vielä useat päiväunet. Joskus aamupäiväunet venyvät liian pitkiksi, jolloin iltapäiväunet jäävät liian lyhyiksi. Osa vauvoista myös paikkaa rikkonaista tai liian lyhyttä yötä nukkumalla liikaa aamupäiväunilla.

Useimmat vauvat siirtyvät yksiin päiväuniin 15–18 kuukauden iässä – tätä ei kannata kiirehtiä. Toisaalta, jos lapsi nukkuu päivällä ihan liian pitkään, yöunet voivat kärsiä tai iltanukahtaminen vaikeutua.

💡 Vinkki: Yli puolivuotiaalle riittää yleensä korkeintaan kaksi tuntia unta kerrallaan päivällä. Yksiä päiväunia nukkuvalle taaperolle riittää enintään noin 2,5 tuntia.

Nukahtaako lapsi itse – vai autetaanko hänet uneen?

Illalla uneen auttaminen voi vaikeuttaa yötä

Jos lapsi tottuu siihen, että hänet esimerkiksi syötetään, silitellään tai keinutetaan uneen, hän ei välttämättä osaa jatkaa unia itsenäisesti yöllä herätessään. Hyvän yöunen perusta on se, että lapsi oppii nukahtamaan itse.

💡 Vinkki: Iltasyötön tai iltapalan jälkeen kannattaa vielä lukea iltasatu esimerkiksi lapsi sylissä ja laittaa lapsi sänkyyn hereillä. Iltanukahtamista ilman vanhempien avustusta voi harjoitella pienin askelin. Harjoittelu kuitenkin kannattaa, sillä usein yöt rauhoittuvat ainakin jonkin verran, kun lapsi oppii nukahtamaan itse illalla.

Johdonmukaisuus yöheräilyissä

Lapsi tarvitsee ennakoitavuutta myös yöllä. Jos vanhemmat reagoivat heräilyihin eri tavoin eri öinä tai eri kellon aikoihin– esimerkiksi välillä syöttävät, välillä tassuttelevat tai ottavat viereen – lapsi ei tiedä, mitä odottaa. Tämä voi pahimmillaan lisätä heräilyä ja itkua.

💡 Vinkki: Valitkaa yksi tapa reagoida yöheräilyihin ja pitäytykää siinä johdonmukaisesti useamman yön ajan.

Entä jos taustalla on fyysinen syy?

Joskus yöheräilyjen taustalla voi olla jokin fyysinen vaiva, kuten:
- allergia
- refluksi
- astma
- uniapnea

Jos epäilet fyysistä syytä, keskustele asiasta neuvolassa tai lääkärin kanssa. On hyvä muistaa, että vaikka vaiva olisi jo hoidossa, opitut nukahtamistavat voivat silti ylläpitää uniongelmia.

Onko lapsi oikeasti nälkäinen?

Tutkimusten mukaan kiinteiden ruokien varhainen aloitus ei paranna yöunia – joskus se voi jopa huonontaa niitä, jos lapselle tulee vatsavaivoja. Usein 1–2 yöherätystä voivat liittyä nälkään tai tottumukseen syödä yöllä, mutta jatkuva heräily harvemmin johtuu pelkästään pelkästään nälästä.

Joskus vauvan ruokarytmi on kääntynyt yöpainotteiseksi. Päivällä on niin paljon nähtävää, että syöminen, erityisesti rinnalla viihtyminen, jää vähemmälle – ja yöllä tankataan maitoa päivänkin edestä.

💡 Vinkki: Imetä tai pulloruoki vauvaa päivällä rauhallisessa ympäristössä. Jos yösyötöt jatkuvat tiheinä, niitä voi vähentää tai tilanteen mukaan lopettaa, jotta ruokahalu siirtyy päiväaikaan. Olisi hyvä, että vuorokauden pisin paasto olisi yöaikaan ja vauvaa voi ohjata tähän suuntaan. Yösyötöt voi halutessaan lopettaa asteittain, jotta sekä vauvalla että mahdollisesti imettävällä äidillä on aikaa sopeutua siihen, että yöllä syödään vähemmän tai ei ollenkaan.

 

Vauvan ja taaperon unta voi parantaa!

Riittävä yöuni vaikuttaa merkittävästi koko perheen hyvinvointiin ja erityisesti äidin jaksamiseen.

Usein vanhemmat jännittävät unitapojen muuttamista, mutta lopulta miettivät, miksi eivät tehneet asialle jotain jo aiemmin. Vanhempien rauhallinen toiminta on tärkeää uusien (uni)tapojen opettelussa. Unijunan verkkokurssi on auttanut jo tuhansia perheitä nukkumaan paremmin ja sisältää selkeät ja konkreettiset ohjeet. Lue lisää.

Liisa Niskakangas