Myyttejä unikoulusta

Myyttejä unikoulusta
 

Unikoulun pitoon liittyy myyttejä. Tässä muutamia niistä purettuna.

Myytti: Imettävä äiti ei voi pitää unikoulua

Tarua & totta.

Joskus imetysassosiaation purku on helpomaa, jos unikoulun alun hoitaa joku muu kuin imettävä äiti. Mutta jos äiti kokee, että jo pelkkä ero äidistä aiheuttaa lisäitkua, voi olla paras ratkaisu, että äiti varustautuu vaikka poolopaidalla ja sporttirintsikoilla ja hoitaa unikoulun itse. Eli kannattaa luottaa omaan vaistoonsa ja siihen, että tuntee itse parhaiten vauvansa.

Myytti: Yösyötöt pitää lopettaa unikoulun alkaessa

Tarua.

Unikoulu ei automaattisesti tarkoita sitä, että yösyötöt lopetetaan. Jos vauva on tottunut syömään useita kertoja yössä, voi vaiheittainen vieroitus olla parempi vaihtoehto.

On myös mahdollista tehdä pelkkä iltaunikoulu ja jatkaa yösyöttöjä vanhaan tapaan. Moni vauva pidentää unipätkiä yöllä ihan sillä, että nukahtaa iltaisin itse.

(Tai sitten voi säilyttää yhden tai kaksi yösyöttöä esimerkiksi unisyötön muodossa, mutta opettaa vauvan jatkamaan muuten unia.)

Myytti: Lapsi itkee yksin unikoulussa

Tarua.

Lasta ei tarvitse jättää yksin itkemään. Usein on toimivampaa jäädä lapsen viereen tueksi, kun hän opettelee uutta taitoa nukahtaa ilman vanhaa uniassoisaatiota.

Myytti: Syliin ei saa ottaa

Tarua.

Lapsen saa ja kannattaa ottaa syliin, jos itku yltyy. Jatkuva syliin & takaisin -rumba ei kuitenkaan välttämättä rauhoita tai edesauta unikoulun onnistumista. 

Myytti: Lapselle ei saa puhua

Tarua.

Äänellä rauhoittelu on hyvä tapa ja ”miedompi” keino kuin kosketus. Voi siis hyssytellä ja rauhoittaa lasta myös sanoin.

Myytti: Perhepedissä ei voi pitää unikoulua

Totta ja tarua.

Jos lapsi osaa kontata tai ryömiä (tai juosta), on usein helpompaa turvallisempaa tehdä unikoulu pinnasängyssä ainakin iltanukahtamisen osalta ja sitten halutessaan ottaa lapsi viereen, kun tämä herää ensimmäisen kerran. Mutta jos lapsi on rauhallinen tapaus, voi häntä yrittää nukuttaa perhepetiin ilman vanhemman apua. Lisää perhepedistä täällä.

Myytti: Iltapuuro parantaa unta 

Tarua ja ehkä vähän totta.

Suurin osa uniongelmista johtuu siitä, että lapsella on jokin uniassoisaatio, eli hän osaa esimerkiksi nukahtaa vain syöttöön, pomputteluun, silittelyyn tms. Lapsi voi herätä aidosti syömään pari kertaa yössä, mutta ei kymmentä kertaa. Näin ollen iltapuuro ei muuta tätä assosiaatiota miksikään. Ison puuroannoksen jälkeen vanhempien voi olla kuitenkin helpompi muuttaa nukahtamistapoja tai jättää yömaito pois. Ja näin ollen puuro auttoi osaltaan. Tai vauva, joka aidosti heräsi nälkään kerran pari yössä, mutta jolla ei ollut uniassoisaatio-ongelmaa saattaa nukkua paremmin puuron jälkeen.

Kiinteiden aloittamisen sopivasta ajankohdasta kannattaa hankkia tietoa eri lähteistä ja tehdä sitten oma päätös sen suhteen.

>>APUA UNIVAIKEUKSIIN LÖYDÄT TÄÄLTÄ<<

Liisa Niskakangasunikoulu