Käyttäytyykö lapsesi huonosti vai nukkuuko hän huonosti?

Millainen olo sinulla on, jos olet väsynyt? Oletko tullut ajatelleeksi, että lapsella saattaa olla ihan yhtä kurja olo.

Vauvat eivät yleensä kärsi rikkoinaisista yöunista. Toisaalta monet raportoivat vauvan olevan hyväntuulisempi, kun hän nukkuu paremmin.

Taaperoista ja leikki-ikäisistä sen sijaan usein näkee ja kuulee, jos unta tulee vuorokaudessa liian vähän. Voi olla hämmentävää, että lapsi, joka juoksee ympäri asuntoa etsien yhä uusia ärsykkeitä, onkin itse asiassa rättiväsynyt.

Univelka kumuloituu. Lauantaina lapselta saattaa jäädä päiväunet väliin, sunnuntaina nukkumaanmeno myöhästyy kyläilyn takia ja maanantai-iltana harrastus viivästyttää nukkumaanmenoa. Yhtäkkiä viikon puolivälissä sinulla on lapsi, joka kiukuttelee pikkuasioista ja jonka on vaikea keskittyä. Syynä saattaa hyvinkin olla väsymys, vaikka tuntuu, ettei muutaman tunnin univajeen pitäisi haitata.

Jokaisella lapsella on huonoja päiviä, mutta väsyneenä lapsen on vaikea säädellä tunteitaan ja purkauksia tulee helpommin. Stephen Sheldonin (lastenlääkäri ja lasten unikeskuksen johtaja Chicagon lastensairaalassa) mukaan on olemassa teoria, että aivot ja lihakset väsyvät eri aikaan. Aivot väsyvät ensin ja menettävät kontrollin lihaksiin, mistä johtuen väsyneet lapset saattaavat juosta päättömästi ympäriinsä. Liian vähän nukkuvat päiväkoti-ikäiset ovat myös alttiimpia tapaturmille.

Voi olla vaikea tunnistaa, että villi lapsi onkin väsynyt. Erottavana tekijänä on aktiivisuuden kontrolloimattomuus ja holtittomuus. Vilkas lapsi on koko ajan liikkeessä, mutta hänen liikkeensä ovat koordinoituja. Kun lapsi on väsynyt, liikkumisen sulavuus kärsii. Hänestä tulee kömpelö ja hän voi kaatuilla. Väsynyt lapsi myös hakee koko ajan stimulaatiota pysyäkseen valppaana, jolloin hän saattaa haluta esimerkiksi musiikin tai television kovalle.

Kun arvioit nukkuuko lapsesi tarpeeksi, mieti esimerkiksi näitä kysymyksiä.

– nukahtaako lapsi lähes aina autoon?

– nuokkuuku hän Pikku Kakkosen äärellä?

– menettääkö hän hermonsa mitättömien asioiden takia?

– riiteleekö hän sisarustensa kanssa erityisesti myöhäisiltapäivällä?

– onko hän ylivilli illalla ja hänen on vaikea rauhoittua nukkumaan, vaikka hän on väsynyt?

Lapsen (ja vanhempien) univelkakierre on mahdollista katkaista, ja kaikkein perheenjäsenten mieliala ja unet voivat parantua.

Lue myös liian aikaisista aamuista.

* Lainasin otsikon ja tietoja kirjoitukseen Mary Sheedy Kurcinkan kirjasta Sleepless in America, Is your child misbehaving… or missing sleep?, joka kuului koulutukseni lukemistoon. Suosittelen kirjaa erityisesti vanhemmille, joiden lapsi tuntuu olevan koko ajan “kierroksilla”.

>>APUA UNIVAIKEUKSIIN LÖYDÄT TÄÄLTÄ<<