Lapsen uni ja nukkuminen matkalla ja miten lapsi tottuu aikaeroon

Kun tiedossa on lapselle uusi (tai unohtunut paikka) mökillä, mummolassa tai ulkomaanmatkalla, voi uusi nukkumapaikka ja mahdollisesti erilaiset nukkumajärjestelyt sekoittaa lasten unia hetkeksi. Lue tästä vinkit, miten unet saa sujumaan paremmin myös matkalla.

Mitä lapselle kannattaa pakata matkalle?

Varmistat unien sujumisen matkalla tai mökillä, kun pakkaat tutut unitavarat mukaan. Unilelu, mahdollinen unipussi ja tuttu iltasatukirja lähtevät tietysti mukaan. Lisäksi usein matkaan kannattaa napata sängystä vähän käytetty lakana, joka tuoksuu tutulta ja turvalliselta sekä kenties oma tyyny, jos sellainen on käytössä.

Jos perheesi reissaa paljon, voi matkasänky olla hyvä investointi (jos lapsi nukkuu kotona omassa sängyssään). Valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota sängyn pituuteen ja siihen, kuinka pieneen tilaan sängyn saa pakattua. Joihinkin matkasänkyihin on mahdollista ostaa normaalia patjaa muistuttava patja, jolloin nukkuminen on mukavampaa. Omien lisäpehmusteiden laitossa pitää olla varovainen erityisesti pienemmän vauvan kanssa, ettei niistä muodostu turvallisuusriskiä.

Jos lapsesi nukkuu paremmin pimeässä etkä tiedä onko lomapaikassa pimennysverhoja, voit pakata mukaan mustia jätesäkkejä ja teippiä. Niiden avulla voit tehdä tarvittaessa tee se itse –pimennysverhot. Tumma lakana voi toimia myös. Nykyään on myös saatavilla pop up -matkapimennysverhoja, jotka voi kiinnittää imukupilla ikkunaan.

Uudessa paikassa nukkumista voi helpottaa, jos ääniympäristö on tuttu. Tässä white noise -kohina auttaa. Jos ette käytä sitä normaalisti, voi vauvan totuttaa siihen kotona muutaman päivänä ennen lähtöä. Helpoin keino on ladata älypuhelimeen jo kotona white noise –sovellus, jota voi tarvittaessa käyttää peittämään muita ääniä. Saatavilla on myös white noise laitteita ja unileluja. Valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että ääni pysyy koko ajan päällä, sillä näin se ehkäisee heräämisiä parhaiten.

Nukkumisjärjestelyt matkalla

Matkalla nukkumisjärjestelyt voivat yleensä poiketa kodin järjestelyistä. Eli vaikka lapsi nukkuisi kotona omassa huoneessa, voi koko perhe nukkua matkalla samassa huoneessa (eikä muu välttämättä ole edes mahdollista). Toki jos on mahdollista järjestää lapselle erillinen nukkumasoppi ja hän sopeutuu yleisesti hyvin uusiin paikkoihin, voi lapsen laittaa omaan tilaan nukkumaan.

Jos lapsi nukkuu kotona omassa sängyssä, kannattaa samasta pitää mahdollisuuksien mukaan kiinni myös matkalla. (Toki osa lapsista on hyvin joustavia ja matkalla voi nukkua perhepedissä ja paluu omaan sänkyyn sujuu kotona hyvin.)

Ensimmäinen ilta uudessa paikassa

Kun saapuu lomapaikkaan tai vaikka mökille tai mummolaan pitkästä aikaa, kannattaa tutustuttaa lapsi etukäteen matkasänkyyn / uuteen nukkumapaikkaan ja kertoa, että hän tulee nukkumaan siellä. Näin lapsi ei joudu ihan vieraaseen paikkaan nukkumaan. Pieni leikkihetki yhdessä vanhemman kanssa sängyssä tai ainakin sen vierellä usein riittää. Myös unilelu kannattaa laittaa sänkyyn yhdessä lapsen kanssa odottamaan.

Iltarutiinit kannattaa tehdä ensimmäisenä iltana vähän tavallista rauhallisemmin, mutta kuitenkin mahdollisimman samaan tapaan kuin kotona.

Jos lapsi nukahtaa kotona itsenäisesti, kannattaa samaa tapaa jatkaa myös matkalla. Panosta siis iltanukahtamiseen, koska se on ensiarvoisen tärkeää yön sujuvuuden kannalta.

Vaikka lapsi osaisi nukahtaa kotona itse, voi olla, että uudessa paikassa on parempi jäädä sängyn viereen tai samaan huoneeseen. Muina iltoina voi koittaa mennä kauemmaksi tai poistua, niin että nukahtamistapa on mahdollisimman saman tyylinen kuin kotona.

Jos lapsi nukutetaan vanhempien avustamana kotona, niin silloin samaa käytäntöä jatketaan myös matkalla.

Yöllä saattaa joutua rauhoittelemaan tavallista enemmän erityisesti ensimmäisenä yönä. (Heräähän aikuinen usein enemmän vieraassa paikassa.)

Jos lapsi nukkuu kotona pääsääntöisesti omassa sängyssä läpi yön, niin kannattaa pyrkiä matkallakin siihen, että lapsi nukkuu yön omassa sängyssään. Tarvittaessa voi vaikka silitellä uneen ja vähentää kosketusta vähitellen seuraavina öinä, jos lapsi vielä herää.

Kotiin paluu

Vaikka kuinka suunnittelisi ja pyrkisi pitämään opitut unitavat yllä, niin joskus tulee lipsahduksia. Kotiin palattaessa olisi hyvä päästä mahdollisimman pian takaisin normaaliin käytäntöön. Jos lapsi on nukkunut matkalla vanhempien vieressä, mutta kotona nukkuu normaalisti omassa sängyssä tai jos matkalla on otettu poikkeuksellisesti yösyötöt takaisin käyttöön, on edessä todennäköisesti pikauusinta unikoulusta. Yleensä on helpointa palata vanhaan käytäntöön mahdollisimman pian kotiin paluun jälkeen.

AIKAERO LAPSEN KANSSA

Perussääntö aikaeron selättämiseen on se, että ruokailuja ja uniaikoja siirrettään mahdollisimman pian vastaamaan paikallista aikaa. Jos aikaeroa on paljon, on siirtymä kertaheitolla uuteen aikaan kuitenkin usein epärealistinen sekä lapsille että aikuisille.

Jos kyseessä on lyhyt matka, niin aikaerosiirtymää ei välttämättä ole järkevää tehdä ollenkaan. Viikonkin reissulla voi olla helpompaa elää tavallista aikaisempaa tai myöhäisempää rytmiä sen mukaan, matkustaako länteen vai itään. Tyypillisesti rytmi kääntyy noin tunnin vuorokaudessa. Koska lomalla ei ole kivaa olla väsyneenä, on joskus rauhallisempi siirtymä parempi.

Siirtymä länteen

Tavallista myöhäisemmät päiväunet tai ylimääräiset päiväunet myöhäisiltapäivästä auttavat lasta usein jaksamaan paremmin paikalliseen iltaan saakka. Eli vaikka lapsi nukkuisi normaalisti vain yhdet päiväunet, voi aikaeron takia palata hetkeksi takaisin kaksiin päiväuniin.

On myös hyvä ulkoilla illalla, jotta luonnon valo auttaisi siirtämään kehon kelloa uuteen aikaan.

Aamulla herätys tulee luultavasti liian aikaisin aluksi. Jos nukahtaminen ei enää onnistu, on kuitenkin hyvä yrittää pitkittää aamupalan syömistä ja jos mahdollista, välttää kirkkaita valoja.

Siirtymä itään

Itään päin matkustettaessa pitää olla realisti sen suhteen, ettei oleta lapsen olevan valmis nukkumaan liian aikaisin illalla. Muuten on vaarana, että hän ottaa vain todella myöhäiset päiväunet ja herää pian pirteänä alkuyöstä ja varsinainen yönukahtaminen siirtyy entistä myöhäisemmäksi. Kannattaakin laskea paljonko kello on lähtömaassa, vähentää siitä tunti / vuorokausi uudessa paikassa ja ajoittaa nukkumaanmeno sen mukaan. Eli jos matkustat New Yorkista Suomeen, niin ensimmäisenä iltana lapsi on usein valmis “yöunille” vasta noin klo 20 itärannkin aikaa eli klo 02-03 aamuyöllä.

Aamulla on hyvä pyrkiä heräämään vähitellen aikaisemmin ja olla aamulla paljon ulkona, jotta luonnonvalo auttaisi tahdistamaan kehon kelloa ja rytmi vähitellen aikaistuisi.

Itään päin siirryttäessa päiväunia on usein hyvä lyhentää tai pitää ihan pieninä torkkuina tai vähentää päiväunien määrää, jotta lapsen päivä ikään kuin lyhenisi (tai ei ainakaan pidentyisi) ja lapsi olisi pikkuhiljaa valmis varsinaisille yöunille järkevään aikaan paikallista aikaa. Eli kannattaa varoa, ettei lapsi nuku suhteessa liikaa päivällä ja yöuni alkaa aina vain liian myöhään.

>>APUA UNIVAIKEUKSIIN LÖYDÄT TÄÄLTÄ<<