side area
side area
Liisa Niskakangas, Unikonsultti, Gentle Sleep Coach
10
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-10,bridge-core-1.0.5,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-18.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive
 

Olen kahden lapsen äiti ja kiinnostuin vauvojen ja lasten uniasioista esikoiseni uniongelmien yhteydessä. Tiedän, miten raskaita rikkonaiset yöt ovat. Onneksi uniongelmiin voi vaikuttaa!

 

Alkuperäiseltä koulutukseltani olen kauppatieteiden maisteri. Unikonsultiksi opiskelin Yhdysvalloissa. Kävin siellä lähes 20 vuotta lasten uniongelmia hoitaneen arvostetun perheterapeutti Kim Westin Gentle Sleep Coach– koulutuksen sekä Certified Maternity and Child Sleep Consultant -koulutuksen, joiden perusteella voin auttaa perheitä parantamaan lasten unta kuuteen ikävuoteen saakka. Olen Suomen ainut kyseiset koulutukset käynyt uniasiantuntija. Olen ollut haastateltavana Vauva-lehdessä, Helsingin Sanomissa ja Kirkko ja Kaupunki -lehdessä.

Katso tästä haastatteluni Anja Snellmanin Arka paikka -ohjelmassa.

 

Koulutukseeni kuului mm. tieteellistä tietoa unesta, tietoa eri unikoulumetodeista, imetyksestä, turvallisesta kiintymyssuhteesta, lapsen kehitysvaiheista, uneen vaikuttavista sairauksista kuten refluksista ja uniapneasta sekä tietoa synnytyksen jälkeisestä masennuksesta.

 

Oma filosofiani on tukea kunkin perheen valintoja ja löytää yksilöllisiä unta parantavia ratkaisuja.

Unikoulumenetelmiä on monenlaisia. Eri ikäisille ja luonteisille lapsille sopivat erilaiset menetelmät. Lisäksi unikoulun on sovittava vanhempien arvoihin ja kasvatusfilosofiaan, jotta he voivat toteuttaa sitä johdonmukaisesti.

 

Netti ja kirjat ovat pullollaan tietoa unesta, mutta väsyneillä vanhemilla ei usein ole aikaa tai energiaa etsiä tietoa. Lisäksi omaa tilannetta voi olla vaikea nähdä objektiivisesti. Luon yhdessä vanhempien kanssa yksilöllisen unisuunnitelman ja tarjoan tukea seurantapuheluiden muodossa.

 

Lähestyn univaikeuksia kokonaisvaltaisesti ja selvitän taustat tarkasti, sillä monet asiat vaikuttavat uneen. On tärkeää huolehtia myös lapsen turvallisuuden tunteesta ja vanhemman ja lapsen kiintymyssuhteesta. Käytän vain sellaisia unikoulutapoja, jotka eivät tutkimustietoon perustuen vaaranna kiintymyssuhdetta.

Kuulun kahteen kansainväliseen lasten unikonsulttien yhteisöön, joiden avulla saan tietoa mm. uusimmista tutkimuksista.

 

Tässä tarkempaa tietoa opinnoistani.

Gentle Sleep Coach -koulutus
The Gentle Sleep Coach -koulutus on laajin saatavilla oleva lasten unta käsittelevä koulutus ja antaa kattavat tiedot ja taidot ohjata perheitä parantamaan hellästi ja turvallisesti lasten unta ja nukahtamistapoja kuuteen ikävuoteen saakka. Koulutuksen sisällöstä vastaavat kaksi lääkäriä, psykologi, lakimies, imetysasiantuntija (certified lactation counselor), doulat (postpartum doula, DONA internationalin sertifioima koulutus) sekä perheterapeutti.

Sertifiointia varten pitää läpäistä koe, työskennellä asiakkaiden kanssa sekä osallistua ohjaukseen perheterapeutti Kim Westin kanssa, joka on tehnyt unikonsultointia yli 18 vuotta. Sertifioinnin ylläpitämiseksi on osallistuttava asiakastyönohjaukseen sekä lisäkoulutuksiin. Koulutus sisältää yli 90 tuntia luentoja ja mentorointia.

 

Koulutuksen aiheita ovat esimerkiksi:

 

 • unitiede ja miten eri tavoin lapsen nukahtamistapaan voi vaikuttaa vauvasta kuuteen vuoteen saakka.
 • turvallisen kiintymyssuhteen teoria
 • imettävän äidin tukeminen
 • synnytyksen jälkeinen masennus (luennoitsijana psykologian tohtori Shoshana Bennet, joka on erikoistunut synnytyksen jälkeiseen masennukseen)
 • uniapnea lapsilla (luennoitsijana lääketieteen tohtori Lewis Kass, lasten unikeskuksen johtaja)
 • gastroenterologinen refluksitauti lapsilla ja uni (luennoitsijana lääketieteen tohtori, lasten gastroenterologiaan erikoistunut Anthonty Loizides)

 

Koulutus sisältää myös syventävän kokonaisuuden siitä, miten neljän–viiden kuukauden ikäisten vauvojen unta voi huolellisen arvion jälkeen muokata hellästi, turvallisesti ja ikään sopivalla tavalla. Esimerkkejä opiskelluista aiheista:

 

 • syventävä tieto alle kuuden kuukauden ikäisistä vauvoista ja kuinka ottaa huomioon heidän hyvinvointiinsa liittyvät elementit.
 • ajantasaiset tutkimukseen perustuvat tiedot ja ohjeet, kuinka arvioida onko neljä – kuusi kuukautta vanha vauva ja hänen perheensä valmis hellään unen muokkaamiseen
 • hellät menetelmät muokata unta vauvan kehitystaso huomioiden

 

Certified Maternity and Child Sleep Consultant -koulutus
International Maternity and Parenting Instituutin (IMPI) Certified Maternity and Child Sleep Consultant -koulutus antaa valmiudet tukea ja tarjota tietoa unesta jo raskauden aikana ja pyrkiä ennaltaehkäisemään uniongelmien syntyä. IMPI-unikonsultti pyrkii ensisijaisesti luomaan hyvän perustan unelle, jolloin varsinaista unikoulua ei välttämättä edes tarvita.

 

Koulutuksen aiheita ovat muun muassa:

 

 • Yleisimmät uniongelmat ja ratkaisut sekä eri unikoulumetodit ja niiden hyvät ja huonot puolet
 • Unitiede ja unen eri vaiheet, vauvan ja lapsen uni ja unitarve
 • Äidin uni raskauden aikana ja synnytyksen jälkeen, univajeen ja synnytyksen jälkeisen masennuksen yhteys
 • Itku ja sen merkitys
 • Ravinnon ja ympäristön merkitys uneen
 • Äidin ja vauvan suhde, turvallinen kiintymyssuhde
 • Koliikki, refluksi, uniapnea ja yökastelu

 

Muita koulutuksia:

 • Infant Mental Health, Community training certificate- York University & Infant Mental Health Promotion (IMHP), The Hospital for Sick Children Canada, (kesken)
 • Muksuoppi-koulutus, Ben Furman, Lyhytterapia instituutti
 • Sertifioitu Muksuoppiohjaaja
 • Satuhieronta terapiassa, Hoivapuu-koulutus, Satuhieronta
 • Vauvahierontaohjaajakoulutus, Terhi Elo, Organic Spirit
Varaa aika kohti parempia unia.