side area
side area
Helliä univinkkejä - Unijuna
959
post-template-default,single,single-post,postid-959,single-format-standard,bridge-core-1.0.5,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-18.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive
 

Helliä univinkkejä

Lempeitä univinkkejä

Vauvan tiheät yöheräilyt ovat usein raskaita vanhemmille. Joskus unet parantuvat pienillä keinoilla jopa ilman unikoulua. 
Oletko jo testannut näitä helliä univinkkejä?

Ajoissa sänkyyn
Vauvan iästä ja yleisestä rytmistä riippuen sopiva nukkumaanmenoaika (tällöin kaikki iltarutiinit ovat jo ohi) on yleensä klo 19-20.30 välillä.
Oleellista on se, että vauva ei olisi yliväsynyt illalla.
Näin nukahtaminen käy yleensä helpommin ja unen laatu on parempaa. (Yliväsyneenä keho nimittäin alkaa erittää stressihormonia.)

Jos vauva hieroo silmiään iltapuurolla, hänen pitäisi siinä vaiheessa luultavasti olla jo sängyssä. Joskus iltaa pitääkin aikaistaa reilusti.

Unilelu
Unilelu voi auttaa vauvaa rauhoittumaan unille ja jatkamaan unta. Unilelua kannattaa tehdä tutuksi vauvalle siten, että ottaa sen mukaan sylissä tapahtuviin maitosyöttöihin ja tarjoaa unilelun vauvann hypisteltäväksi syötön ohessa. Äidin tuoksu voi auttaa vauvaa kiintymään unileluun. Äiti voikin kantaa unilelua paidan alla tai jättää oman puolipidetyn t-paidan vauvalle unirievuksi.

Rauhallisia ruokailuja päivään
Vauva voi ajoittain olla päivällä niin kiinnostunut kaikesta ympäröivästä, että syömisestä ei tahdo tulla mitään. Maitovajetta pitää sitten paikkailla yöllä syömällä silloin päivänkin edestä. Vauvan iästä riippuen yösyötöt voivat olla vielä tarpeen, mutta kovin yöpainotteista ruokarytmiä kannattaa yrittää muuttaa.

Päiväruokailusta kannattaa yrittää tehdä rauhallisia ja tarjota maitoa riittävän usein. Joskus esimerkiksi hämärässä huoneessa tai seisoviltaan imettäminen voi auttaa vauvaa syömään paremmin. Jos lapsi syö iltapuuroa, voi sen tehdä kokonaan tai osittain pumpattuun maitoon tai vastikkeeseen sen mukaan, kumpaa käytetään ja/tai lisätä mukaan hiukan öljyä.

Lämpötila
Kehon lämpötila laskee yön aikana. Joskus vauva voi herätä viileyteen, sillä peitto ei välttämättä pysy vauvan päällä tämän liikkuessa unissaan. Peiton sijaan onkin usein toimivampaa käyttää esimerkiksi unipussia tai lisätä muutoin kerroksia yöpuvun alle tai päälle.
Esimerkiksi villahaalari yöpuvun päällä voi lämmittää mukavan tasaisesti koko yön. Kannattaa huomioida, että jos lapsi nukkuu omassa sängyssään (tai hänen toivotaan nukkuvan siellä), hän kaipaa enemmän päälleen kuin perhepedissä nukuttaessa, jossa vanhemman keho lämmittää.

Tutti
Jos vauva osaa jo laittaa tuttia päiväsaikaan itse suuhun, kannattaa vauvaa opettaa vähitellen laittamaan tuttia omatoimisesti myös yöllä. Ideana on, että vauva löytäisi tutin mahdollisimman usein itse eikä vanhemman tarvitsisi herätä niin paljon ”tuttipalvelua” varten.
Tähän auttaa yleensä se, että vanhempi ei laitakaan tuttia enää suoraan vauvan suuhun, vaan tämän käteen. Käden voi tarvittaessa ohjata vauvan suuhun. Kun tämä sujuu, voi tutin vain antaa vauvan käteen tai ohjata kättä tutin luo.

Tutteja kannattaa laittaa sänkyyn reilusti. (Tutin löytämistä voi auttaa, jos sängyssä ei ole peittoa.) Joskus pimeässä hohtavat mallit auttavat ainakin alkuyöstä. Tutin voi myös kiinnittää lyhyellä tuttinarulla yöpaidan rinnukseen tai unileluun. Joskus toimivaa on se, että vauvalla on illalla tutti suussa ja lisäksi yksi tutti molemmissa käsissä.

Kohinaääni
Moni vauva nukahtaa helposti esimerkiksi vilkkaan liikenteen lähellä kävellessä. Samanlaisen vaikutuksen voi saada aikaan käyttämällä myös kotona kohinaääntä. Kannattaa kokeilla erilaisia ääniä (esim. white tai pink noise, sateen ropina tai meren aallot), jotta löytää itselleen toimivan. Kohinaääntä voi testata helposti esimerkiksi ilmaisapplikaation avulla tai voi hankkia erillisen kohinalaitteen tai suhisevan unilelun. (Tiesitkö, että white noise laitteita on myyty USA:ssa jo 60-luvulta lähtien. Uudesta keksinnöstä ei siis ole kyse.)

 

p.s. Jos puolivuotiaan tai sitä vanhemman vauvan heräily on jatkuvaa, voi olla, että tarvitaan myös unikoulua. Täältä löydät Unijunan uniohjauspalvelut.

 

>>TUTUSTU PALVELUIHIN<<

 

 

Liisa Niskakangas
liisa.niskakangas@unijuna.fi