side area
side area
Päiväkoti ja arkeen palaaminen, arkirytmi ja päiväunet
846
post-template-default,single,single-post,postid-846,single-format-standard,bridge-core-1.0.5,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-18.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive
 
päväkodin aloitus, 1-vuotias ja päiväunet

Näin palaat (päiväkoti)arkeen sujuvasti

Arkeen palaaminen tai työ- ja päiväkotiarjen aloitus sujuu vähemmällä stressillä, kun suunnittelet sitä hieman. Tästä kirjoituksesta saat vinkkejä, miten pääsette takaisin arkeen ja aikatauluihin ilman, että tuntuu, kuin koko lomaa ei olisi ollutkaan.

Rytmi

Jos lomalla on valvottu myöhään ja nukuttu pitkään, kannattaa rytmin kääntämiseen erityisesti lasten kohdalla käyttää aikaa. Miksi? Koska ei ole hauskaa, että ensimmäinen aikainen aamu lyhyeksi jääneen yöunen jälkeen osuu ensimmäiseen hoitopäivään.

Herättele siis lastasi aikaisemmin jo 2-4 päivää aiemmin, niin hoitoa edeltävänä yönä on nukuttu jo aika lailla normaali määrä. Hyvin nukutun yön jälkeen aina hieman jännittävä hoitoon palaaminen / aloitus sujuu mukavammin, kun väsymys ei vaikeuta tunteiden säätelyä.

Aamulla ajoissa

Aamuihin on monenlaisia vinkkejä, joista yleisin on se, että pitäisi herätä ennen lapsia. Kannattaa kokeilla erilaisia aamujärjestelyitä ja katsoa, mikä toimii parhaiten teillä.

Tärkeintä lienee huomioida, että kaikkeen menee kuitenkin kauemmin, kuin luulisi. Ja jos meinaat pillahtaa eteisessä itkemään, muistele tätä stand-up pätkää, .sillä lapsiperhearjessa ei pärjää ilman huumoria

Ilta ja rauhoittuminen, vai sittenkin kiukuttelu?

Tiesitkö, että on normaalia, että vaikka lapsi on ollut kiltisti päiväkodissa, kun häntä tullaan hakemaan, alkaa kiukuttelu? Hoitaja saattaa ihmetellä, että mikäs nyt, kun päivä on mennyt niin mukavasti.

Kyse on siitä, että lapsi on ”tsempannut” hoidossa ja kohdistaa kiukkunsa sitten turvalliseen kohteeseen eli vanhempaan ja yhden teorian mukaan lapsi tietää, kenen “syytä” hoitoon meneminen on ja kiukkuaa oikealle kohteelle eli vanhemmalle.

Vaatii vanhemmalta jaksamista ottaa vastaan lapsen tunteet kenties raskaan työpäivän jälkeen. Vanhemman mielessä saattaa samalla pyöriä kesken jääneet hommat ja pintaan nousee ärtymys siitä, että lapsi ei olekaan iloinen, kun häntä tultiin hakemaan.

Mikä neuvoksi? Jos päiväkoti ei ole juuri menemäisillään kiinni, vanhemman kannattaa ottaa itselleen muutaman minuutin aikalisä ennen hakemista: jää hetkeksi autoon tai kävele vielä korttelin ympäri taivaalle katsellen. Laita puhelin äänettömälle ja koita antaa ajatusten tulla ja mennä ja pään sisäisen hälyn vaimeta. Lyhytkin hengähdyshetki paikasta ja tehtävästä toiseen juoksemisen jälkeen voi auttaa aloittamaan perheen yhteisen illan rauhallisemmissa tunnelmissa.

Kannattaa myös miettiä, onko lapsi hoidosta haettaessa tosi nälkäinen ja auttaisiko, jos hän saisi heti jonkun pienen hedelmävälipalan jo päiväkodilla tai kotimatkalla. Tällöin voisi kotona olla hetken rauhallisesti sylikkäin eikä heti tarvitsisi ruveta laittamaan ruokaa.

Arki-illat OVAT lyhyitä, ja lasten pitää olla ajoissa sängyssä, jotta he saisivat tarvitsemansa 10-11 tuntia unta yössä. (Jos aamulla herätys on seitsemältä, niin klo 20 pitäisi olla nukkumassa.) Se tarkoittaa sitä, että seitsemältä on iltapala, jotta iltapesut ja iltarauhoittuminen ehditään tehdä ilman hoppua.  

Päiväunet ja päiväkodin aloitus

Päiväunet hoidossa vaativat usein lapsilta totuttelua, mutta erityisen hankala tilanne voi olla 1-vuotiaille. Moni yksivuotias tarvitsisi vielä kahdet päiväunet ja yksillä päiväunilla valvominen päiväunien ja nukkumaanmenon välissä on usein liian pitkä. Yliväsymys illalla voi johtaa yöheräilyihin ja liian aikaiseen aamuheräämiseen. 

Täydellistä ratkaisua tilanteeseen ei ole ja ajan kanssa tilanne helpottaa, mutta voi koittaa seuraavia:

  • Kotipäivinä kahdet päiväunet, jotta univelkaa saataisiin kurottua kiinni
  • Jos hoidossa päiväunet ovat jääneet lyhyiksi, kokeile lyhyitä unia neljän viiden aikoihin, jotta lapsi jaksaisi illan paremmin ja ei olisi ihan yliväsynyt mennessään nukkumaan.
  • Aikaista rytmiä reilusti ja laita lapsi sänkyyn jo seitsemältä illalla, jotta hän ei mene liian yliväsyneeksi. Tällöin aamuherääminen saattaa olla aikaisin, mutta kokonaisuudessaan lapsi saattaa pärjätä paremmin tällaisella rytmillä, kuin siten, että joutuu illalla olemaan liian pitkään hereillä.

 

Hyviä vinkkejä päiväkodin aloitukseen löytyy esimerkiksi  MLL:n sivuilta.

 

>>APUA UNIVAIKEUKSIIN LÖYDÄT TÄÄLTÄ<<

 

Liisa Niskakangas
liisa.niskakangas@unijuna.fi