side area
side area
Vauvan päiväunet, taaperon päiväunet, miten saada päiväunet sujumaan
768
post-template-default,single,single-post,postid-768,single-format-standard,bridge-core-1.0.5,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-18.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive
 
Vauvan päiväunet, taaperon päiväunet

Vauvan ja taaperon päiväunet

Pienen vauvan päiväunet

Pienen vauvan päiväunet vaihtelevat. Päiväunirytmi muodostuu vasta noin kuuteen kuukauteen mennessä.

On siis normaalia, että pieni vauva nukkuu eri päivinä erilaisia päiväunia. Jotkut ottavat pieniä torkkuja ja toiset saattavat nukkua jopa liian pitkiä pätkiä päivällä.

Varsinkin pimeään ja kylmään vuoden aikaan osa vauvoista saattaa nukkua niin pitkiä päiväunia, että se voi aiheuttaa rikkonaisia öitä.

Alle 6 kk ikäinen kannattaakin herätellä päivällä syömään kolmen tunnin kohdalla. Näin pisin unijakso on todennäköisemmin yöllä.

On normaalia, että pieni vauva tarvitsee apua nukahtaakseen päiväunille. Koska voi käydä raskaaksi esimerkiksi vaunutella vauvaa montaa kertaa päivässä unille, voi panostaa siihen, että yhdet tai kahdet päiväunet ovat hiukan pidemmät, vaikka muut unet olisivatkin kauneusunia.

Kapalointi ja kohiseva ääni voivat auttaa pidentämään päiväunien kestoa.

Isomman vauvan päiväunet

Suurin osa puolivuotiasta nukkuu kolmet päiväunet. Kaksiin päiväuniin siirrytään yleensä noin yhdeksän kuukauden ikään mennessä.

Yli puolivuotias vauva ei tarvitse unta kerralla kahta tuntia pidempään. Liian pitkät yhdet päiväunet saattavat vaikeuttaa toisia tai kolmansia päiväunia tai ne voivat jäädä liian lyhyiksi

Jos lapsesi herää aina liian aikaisin päiväunilta, voi syynä olla se, että hän ei osaa nukahtaa ilman apuasi. Tällöin päiväunikoulu voi auttaa.

Minuutintarkkuudella herääjiin voi auttaa, jos menee jo valmiiksi “asemiin” ja koittaa rauhoitella lapsen takaisin uneen heti ensimmäisistä havahtumisen merkeistä. Ihan heti ei kannata antaa periksi. Jos saat lapsen jatkamaan unia jollakin apukeinolla, sitä kannattaa yleensä käyttää, koska ajan kuluessa monet oppivat vähitellen nukkumaan pidempiä pätkiä.

Myös päiväunien ajoituksella on merkitystä. Ensimmäiset päiväunet alkavat yleensä klo 9-10 aikoihin ja toiset klo 13-14 aikoihin.

Jos lapsi nukkuu vielä kolmet päiväunet, niin ensimmäiset ja toiset alkavat usein vähän aikaisemmin ja sitten myöhäisiltapäivässä/alkuillassa on vielä kolmannet torkut.

Taaperon päiväunet

Yksiin päiväuniin siirrytään yleensä noin 15-18 kk iässä. Siirtoa ei kannata turhaan kiirehtiä, sillä muuten tiedossa voi olla lapsen pitämistä väkisin hereillä.

Kun siirrytään yksiin päiväuniin, pitää yleensä illalla mennä aikaisemmin nukkumaan. Taaperon päiväunet alkavat yleensä puolen päivän jälkeen ja kestävät iästä riippuen pari tuntia tai vähemmän.

Päiväunivinkkejä

– varaa aikaa päiväunille rauhoittumiseen ja tee niillekin unirutiini (osalle riittää pelkkä pukeminen ulos, mutta myös unisatu voi toimia)

– jos lapsi nukkuu sisällä, pimennä huone ja laita white noise, liesituuletin tai muu tasainen ja tylsä äänilähde päälle. Silloin saat itsekin olla vapaammin, kun ei tarvitse varoa jokaista ääntä.

– koita tarvittaessa sisäunia vaunuissa/rattaissa, jos lapsi herää aina, kun tulette sisään tai on kova pakkanen / helle.

Lisää päiväunista voi lukea täältä.

 

 

Tags:
Liisa Niskakangas
liisa.niskakangas@unijuna.fi