side area
side area
Kuinka monet päiväunet lapsi tarvitsee?
643
post-template-default,single,single-post,postid-643,single-format-standard,bridge-core-1.0.5,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-18.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive
 

Päiväunet, mutta kuinka monet

Ensimmäisinä kuukausina vauvat saattavat nukkua monet pikkutorkut. Päiväunet saattavat myös olla erilaisia eri päivinä. Vauvan kasvaessa ensimmäisenä vakiintuvat yleensä aamupäiväunet. Päiväunet muotoutuvat kunnolla noin puoleen vuoteen mennessä, osalla jo aikaisemmin ja osalla vasta myöhemmin.

Puolivuotias nukkuu kolmet päiväunet

Kuuden kuukauden ikään tultaessa päikkäreiden määrä on yleensä pudonnut kolmeen-neljään. Jos vauva nukkuu pitkiä päiväunia, riittää kolme yleensä hyvin, joskus jopa kahdet. Mutta jos päiväunet ovat vielä lyhyehköjä, tarvitaan usein useammat unet.

Kolmen unen rytmi toimii parhaiten niin, että aamupäivällä ja alkuiltapäivästä / puolilta päivin nukutaan noin 1,5-2 h unet ja sitten loppuiltapäivästä tai alkuilasta vielä pikkutorkut.

Siirtymä kaksiin päiväuniin

Yhdeksään kuukauteen mennessä monet vauvat ovat siirtyneet kahden päiväunen rytmiin. Tällöin kolmannet unet jäävät pois.

Siirtymä ei yleensä tapahdu kerralla, vaan välilllä on päiviä, jolloin nukutaan kolmet unet ja välillä kolmansille unille nukutus ei enää onnistukaan. Jos näin käy usein, on aika siirtyä kaksiin uniin.

Siirryttäessä kaksiin päiväuniin ensimmäisiä päiväunia usein hiukan myöhäistetään. Lisäksi ensimmäisten ja toisten päiväunien välinen aika yleensä hiukan kasvaa. Jotta vauva ei olisi yliväsynyt illalla (ja nukkuisi sen takia huonosti yöllä), kannattaa nukkumaanmenoaikaa illalla aikaistaa.

Aamupäivällä nukutaan yleensä lyhyemmät unet tai samanpituiset unet kuin iltapäivällä. Lähetyttäessä vuoden ikää, kannattaa aamupäiväunia lyhentää maksimissaan noin tuntiin, jos iltapäiväunet uhkaavat jäädä muuten liian lyhyiksi. Lisäksi osa vauvoista korvaa huonoa yöuntaan ylipitkillä aamupäiväunilla.

Päiväunien määrä

Taapero siirtyy yksiin päiväuniin

Yksiin päiväuniin siirtoa ei yleensä kannata kiirehtiä (jos ei ole pakko). Jos lapsi heräilee vielä yöllä, kannattaa usein hoitaa yö ensin kuntoon, sillä siirto yksiin päiväuniin ei yleensä auta yöunta. Lisäksi väsymystään kitisevän lapsen kanssa ei ole hauska viettää aamupäiviä.

Moni siirtyy yksiin uniin noin 15-18 kuukauden iässä. Tällöin aamupäiväunia lyhennetään, ja ne jätetään lopulta pois. Toinen vaihtoehto on siirtää aamupäiväunia aina vain myöhäisemmäksi, kunnes ne alkavat aikaisintaan puolilta päivin.

Iltanukutusta yleensä aikaistetaan tässäkin kohtaa, koska muuten lapsi on illalla hereillä turhan pitkän aikaa, mikä voi tehdä illasta itkuisen ja huonontaa yöunta.

 Päiväunista rauhoittumishetkeen

Moni tarvitsee päiväunia ainakin muutamana päivänä viikossa noin neljä vuotiaaksi saakka. Kun päiväunet jäävät pois, kannattaa lapselle kuitenkin tarjota mahdollisuus rauhoittua ja levähtää hieman. Ja kun päiväunia ei nukuta, pitää yöllä saada riittävästi unta. Jos hoitoon pitää herätä esimerkiksi seitsemältä ja unta tarvitaan noin 11 tuntia, tulisi sängyssä olla kahdeksalta.

>>APUA UNIVAIKEUKSIIN LÖYDÄT TÄÄLTÄ<<

 

Tags:
Liisa Niskakangas
liisa.niskakangas@unijuna.fi