side area
side area
Perhepeti vai vanhempien vuode? - Unijuna
349
post-template-default,single,single-post,postid-349,single-format-standard,bridge-core-1.0.4,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-18.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.3,vc_responsive
 

Perhepeti vai vanhempien vuode?

Kerron heti alkuun, että minulla ei ole yleispätevää mielipidettä tai suositusta nukkumisjärjestelyiden suhteen. Se, mikä sopii teidän perheelle, riippuu monesta asiasta.

Pieni vauva

Kun vauva on pieni ja syö vielä tiheästi yöllä, kokee moni perhepedin tai sivuvaunujärjestelyn käteväksi varsinkin, jos vauvaa imetetään öisin. Tällöin äidin omat unet häiriintyvät usein vähiten, jos hän pystyy jatkamaan unia imetyksen aikana tai heti sen jälkeen.

Jos kuitenkin itse on vaikea rentoutua nukkumaan, koska pelkää, että itse tai puoliso kierähtää vauvan päälle, on sivuvaunu, pinnasänky tai kehto vauvalle järkevämpi nukkumapaikka.

Monelle toimii myös se, että vauva laitetaan illalla kapaloituna omaan sänkyynsä nukkumaan ja hän siirtyy yön aikana tarvittaessa vanhempien sänkyyn.

Isompi vauva, taapero ja leikki-ikäinen

Jos vauva ei enää syö tiheästi tai ollenkaan yöllä, liittyy nukkumisjärjestelyiden valinta enemmän vanhempien kasvatusfilosofiaan ja oman unen laatuun.

On myös hyvä muistaa, että sen jälkeen, kun vauva oppii liikkumaan, häntä ei voi jättää yksin laidattomaan sänkyyn.

Nukkuuko lapsesi hyvin vanhempien vieressä vai heräileekö hän jatkuvasti? (Monet lapset viihtyvät vanhempien vieressä, mutta jotkut nukkuvat vanhempiensa yllätykseksi paremmin omassa sängyssä.)

Oletteko tyytyväisiä tilanteeseen? Miltä toivotte nukkumisjärjestelyiden näyttävän lähitulevaisuudessa tai lähivuosina? Perhepeti on hieno ratkaisu, jos kaikki ovat sen kannalla ja nukkuvat hyvin pienen tuhisijan kanssa, mutta jos nukut perhepedissä, koska olet epätoivoinen etkä saa lastasi nukkumaan muuten, muista, että on olemassa myös muita ratkaisuja ja lapsesi todennäköisesti vaistoaa, jos et pidä siitä, että hän nukkuu vieressäsi.

Pystyttekö nukkumaan itse edelleen hyvin, vaikka lapsi liikkuu nukkuessaan enemmän?

Osaako lapsesi nukahtaa illalla itse vai nukutatko hänet aktiivisesti? Nukkuuko lapsesi läpi yön tai jatkaako lapsesi helposti unia yöllä?

Isomman vauvan ja lapsen kanssa voit olla luova nukkumisjärjestelyiden suhteen. Jos olet kahden vaiheilla perhepedin ja omassa sängyssä nukkumisen kanssa, usein hyvä ja toimiva kompromissiratkaisu on laittaa lapsi illalla omaan sänkyyn nukkumaan ja ottaa tarvittaessa ensimmäisestä heräämisestä vanhempien viereen.

Voit myös tehdä luovia ratkaisuja, kuten yksi japanilais-amerikkalainen asiakasperheeni. Japanilainen äiti halusi kulttuurisyistä nukkua pitkään perhepedissä, mutta amerikkalainen isä oli valmis lähettämään 2-vuotiaan pojan omaan huoneeseen nukkumaan.

Niinpä he opettivat pojan nukahtamaan itsenäisesti illalla omaan sänkyyn lastenhuoneessa. Vanhemmat saivat rauhallisen illan ja alkuyön omassa sängyssään. Jos poika sitten heräsi yöllä, äiti meni lastenhuoneeseen futonille nukkumaan hänen kanssaan. Kaikki olivat tyytyväisiä.

Leikki-ikäisen kanssa voi puolestaan sopia, että hän saa tulla vanhempien viereen nukkumaan omalle patjalleen ja opastaa häntä vähitellen olemaan herättämättä vanhempia.

Jos jatkat perhepedissä nukkumista illasta alkaen on usein silti järkevää opettaa lasta nukahtamaan ilman aktiivista silittelyä tai syöttöä, jotta yö sujuisi hyvin.

Eli koita vähitellen vähentää kosketusta ja jää esimerkiksi samaan huoneeseen makoilemaan, lukemaan tai puuhailemaan jotain hiljaista. Ja jos perhepeti on teidän juttu, niin siihen kannattaa panostaa hankkimalla riittävän iso sänky, jossa kaikkilla on riittävästi tilaa.

On hyvä, että nukkumisjärjestelyiden suhteen säännöt ovat selvät ja samat joka yö. Eli vanhempien sänkyyn joko saa tulla tai ei saa tulla.

Jos viet lapsen takaisin omaan sänkyyn kolme kertaa yön aikana, mutta viideltä aamuyöllä annat periksi, se vain kannustaa lasta ”testaamaan”, sillä hän ei ymmärrä, miksi ei aikaisemmin päässyt viereen, mutta aamuyöllä pääsikin. Eli ensimmäisestä herätyksestä pääsee viereen tai ei pääse ollenkaan.

Painajaisiin ja sairauksiin pätee yleensä samat säännöt. Eli on helpompaa palata normaalikäytäntöön, jos olet tarvittaessa jäänyt itse lastenhuoneeseen nukkumaan, kuin jos lapsi on päässyt kipeänä vanhempien sänkyyn, mutta ei sinne normaalisti saa tulla.

Siirtyminen perhepedistä omaan sänkyyn

Jos lapsi on aina nukkunut vanhempien sängyssä olettaa hän oikeutetusti, että se on HÄNEN sänkynsä.

Aloita ensin tutustuminen omaan sänkyyn leikkimällä siellä ja sen läheisyydessä päiväsaikaan. Jos lapsi siirtyy samalla omaan huoneeseen, ryhdy viettämään lastenhuoneessa aikaa, jotta paikasta tulee tuttu ja turvallinen.

Itse siirto menee esimerkiksi näin:

  • Lapsi nukkuu vanhemman vieressä patjalla lastenhuoneessa kolme yötä.
  • Lapsi siirretään nukkumaan omaan sänkyynsä (yleensä tässä kohtaan pidetään myös unikoulu), mutta vanhempi nukkuu vielä kolme yötä samassa huoneessa.
  • Vanhempi siirtyy takaisin omaan sänkyynsä nukkumaan ja käy yöllä tarvittaessa rauhoittelemassa lasta.

Miettikää avoimesti erilaisia ratkaisuja, hankkikaa tietoa turvallisesta unesta ja tehkää saatavilla olevan tiedon ja teidän perheen tilanteen perusteella teille parhaiten sopiva päätös nukkumisjärjestelyistä.

 

 

 

Liisa Niskakangas
liisa.niskakangas@unijuna.fi