side area
side area
Unikoulu ja lapsen sairastuminen - Unijuna
308
post-template-default,single,single-post,postid-308,single-format-standard,bridge-core-1.0.4,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-18.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.3,vc_responsive
 

Unikoulu ja lapsen sairastuminen

Tärkein ensiksi: jos lapsellasi on paha vatsatauti, on nesteytys aina tärkeämpää kuin uni. Vaikka olisit lopettanut yösyötöt, voivat ne olla tarpeen vakavassa vatsataudissa.

Entä jos lapsi sairastuu kesken unikoulun? Vastaus riippuu unikoulumetodista ja siitä, kuinka pitkällä unikoulussa ollaan.

Jos teet esim. tuoliunikoulua tai tassutusunikoulua, niin silloin pysähdytään ko. kohtaan tai siirrytään lähemmäksi lasta ja tassutuksessa kosketetaan hieman enemmän kuin yleensä. Sitten kun lapsi on parantunut, jatketaan eteenpäin.

Pistäytymismenetelmä / väliajoin rauhoittelu on usein järkevää keskeyttää, jos lapsella kestää vielä kauan nukahtaa itsenäisesti.

Samoin jos sairastuminen tapahtuu unikoulun ensimmäisinä öinä, ja lapsi ei vielä ole oppinut nukahtamaan helposti itse, lopettaisin unikoulun. Voit aloittaa unikoulun myöhemmin uudelleen.

Jos olet jo edennyt pidemmälle unikoulussa, niin silloin en välttämättä enää toisi yösyöttöjä takaisin, vaan rauhoittelisin lasta tarvittaessa tavallista enemmän.

Jos lapsi nukkuu normaalisti hyvin ja on osannut jo pitkään nukahtaa itse illalla ja yöhavahtumisten yhteydessä, eivät yöt välttämättä pahemmin häiriinny sairastelusta. Mikäli siis lapsella on tavallinen flunssa tai kuume, usein kannattaa pitää joustavasti kiinni normaaleista unitavoista.

Ilta on helpoin aika nukahtaa, joten jos lapsi nukkuu normaalisti omassa sängyssään, niin nukuta hänet illalla mahdolllisimman  tavallisesti. Jotkut lapset heräilevät paljon sairastellessaan ja jotkut nukkuvat lähes normaaliin tapaan.

Jos lapsi heräilee paljon yöllä, hoida häntä sairauden mukaisesti, mutta pyri pääsääntöisesti siihen, että hän nukahtaisi omassa sängyssään. Tarvittaessa voit silitellä hänet uneen saakka tms.

Jos lapsi on tottunut nukkumaan omassa sängyssään, niin se on usein hänelle helpoin paikka nukahtaa myös sairaana.

Jos lapsi nukkuu normaalisti omassa huoneessaan ja häntä pitää tarkkailla yön aikana kannattaa tehdä itsellesi siskonpedin lattialle sen sijaan, että toisit lapsen omaan sänkyysi.

Uni ja lepo ovat tärkeitä parantumisen kannalta. Voi olla, että sairaana lapsesi siirtyy hetkellisesti nuoremman lapsen rytmiin ja tarvitsee useammat päiväunet kuin yleensä. Samoin illalla voi olla tarpeen mennä tavallista aikaisemmin nukkumaan.

Mikäli sairastelu suisti unet raiteiltaan ja palasit yösyöttöihin tai nukutiti lapsen normaalista poiketen viereesi tms., voi edessä olla pikauuusinta unikoulusta. Tyypillisesti  unikoulu menee seuraavalla kerralla nopeammin, mutta pitkän päälle helpointa on yrittää pitää normaaleista unitavoista kiinni myös sairasteluiden yhteydessä.

Muista, että sinä olet paras asiantuntija lapsesi suhteen. Jos olet epävarma, miten toimia lapsen sairastaessa, ota yhteyttä lääkäriin tai neuvolaan.

Liisa Niskakangas
liisa.niskakangas@unijuna.fi