side area
side area
Jouluyö, juhlayö? - Unijuna
168
post-template-default,single,single-post,postid-168,single-format-standard,bridge-core-1.0.5,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-18.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive
 

Jouluyö, juhlayö?

Joulu on lasten juhlaa, mutta joskus vierailuaikataulut ja myöhäiset illat sekoittavat pienten ja vähän isompienkin lasten unia.

Näin vältät pahimmat karikot.

Päiväunet voivat pelastaa (myöhäisen) illan
Mummolasta toiseen kiirehtiessä ei välttämättä ehditä nukkua kunnon päiväunia. Jos päiväunien laatuun satsaaminen ei onnistu, niin varsinkin vauvojen kohdalla kannattaa yrittää satsata edes määrään.

Monet pikkutorkut ovat parempi ratkaisu kuin kokonaan väliin jääneet unet. Jos taas päiväunia ehditään nukkua normaalia vähäisempi määrä, kannattaa yrittää saada edes yhdet pidemmät päiväunet.

Autossa saattaa leikki-ikäiselläkin onnistua päikkärit paremmin kuin kyläilypaikassa. Silloin kenties tavallista myöhäisempään venynyt ilta menee todennäköisemmin ilman kiukutteluja.

Nykivä kaupunkiajo ei ole yhtä nukuttavaa kuin maantietä huristelu, mutta kovalle laitettu tuuletin tai ilmastointi johdattaa helpommin unten maille.

Hyvin levännyt lapsi jaksaa paremmin satunnaiset myöhäiset illat, mutta jonkinlainen päivärytmi kannattaa säilyttää myös lomalla.

 

Tutut tuoksut matkaan mukaan
Jos olette öitä poissa kotoa, niin unilelun ja mahdollisen unipussin lisäksi unet vieraassa paikassa voi pelastaa vähän käytettynä mukaan otettu yöpaita ja lakana tai tyynyliina, jotka tuoksuvat tutulta.

Vieraan paikan outoja ääniä voi peittää valkoisella kohinalla (hae esim. kännykkään white noise app).

Tutustuta lapsi uuteen nukkumispaikkaan etukäteen, jotta paikka tuntuu illalla turvalliselta. Vaikka lapsesi nukahtaisi kotona itsenäisesti, voi hän kaivata uudessa ympäristössä enemmän tukea ensimmäisinä iltoina. Varaa myös riittävästi aikaa rauhoittaviin iltarutiineihin, vaikka olisikin kiva päästä nopeasti lukemaan lahjakirjaa suklaarasia kainalossa.

Täällä lisää vinkkejä vieraassa paikassa nukkumiseen. 

 

Ajoita makeat herkut oikein
Jos lapsesi saa joulun kunniaksi herkutella makealla, kannattaa suklaat ja muut herkut ajoittaa oikein. Tai hyväksyä se, että pientä sokerihumalaista on turha yrittää saada normaaliin aikaan nukkumaan…

 

Jos tavoitteenasi on pitää unirytmi suunnilleen normaalina, kannattaa makeaa syödä hyvissä ajoin ennen päiväunia tai nukkumaanmenoaikaa esimerkiksi aamupalalla tai välipalalla päiväunien jälkeen. Sokeri ja suklaan kofeiini saavat aikaan lapsissa (ja aikuisissa) hetkellisen energiapiikin, jolloin on usein hyvin vaikeaa nukahtaa.

 

Ennen kaikkea nauti rennosta joulun vietosta ja mieti, mitkä menot ovat sen arvoisia, että unet saavat vähän kärsiä ja milloin on parempi lähteä ajoissa kotiin tai kutsua vieraita itse, jotta lasten nukkumaanmenoaika pysyisi järkevänä. Ja kun joulut on juhlittu, on aika palata normaalijärjestykseen myös nukkumisen osalta.

Liisa Niskakangas
liisa.niskakangas@unijuna.fi