side area
side area
Aloita unikoulu aina illasta - Unijuna
148
post-template-default,single,single-post,postid-148,single-format-standard,bridge-core-1.0.4,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-18.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.4,vc_responsive
 

Aloita unikoulu aina illasta

Tiesitkö, että ensimmäinen ja tärkein askel vauvan ja vanhemmankin lapsen hyvän yöunen kannalta on tapa, jolla hän nukahtaa illalla? Jos lapsi nukahtaa illalla rinnalle tai syliin, hän odottaa samaa nukahtamistapaa myös yöheräämisten yhteydessä. (Me kaikki heräämme muutamia kertoja yössä, vaikka emme sitä aamulla muistaisi.)

Jos lapsesi heräilee yöllä häiritsevästi, niin analysoi ensiksi tapa, jolla hän nukahtaa illlalla. Siirrätkö lapsen sänkyyn nukkuvana? Pitääkö hän kiinni sormestasi tai pyörittelee hiuksiasi, kunnes vaipuu uneen? Taputteletko tai paijailetko häntä sängyssä, kunnes silmät menevät kiinni? Näissä harmittoman tuntuisissa asioissa piilee usein avain siihen, miksi lapsi heräilee yöllä. Jos avustat lapsesi uneen ja hän heräilee paljon yöllä, unikoulu  yleensä auttaa. Halutessasi voit pitää unikoulua myös yöheräämisten kohdalla. Eri tapoja toteuttaa unikoulu löytyy täältä.

Lapsen tulisi mennä illalla sänkyyn raukeana, mutta hereillä ja nukahtaa siellä itse. Näin on todennäköisempää, että hän osaa jatkaa unta itse myös havahtuessaan yöllä. Jos lapsi vain kääntää kylkeä ja rupeaa heti nukkumaan, kun laitat hänet sänkyyn, on hän liian uninen mennessään sänkyyn.

Valmista lasta uneen mukavan ja tutun iltarutiinin avulla. Näin hän rauhoittuu ja rentoutuu ja oppii tunnistamaan, että pian on aika ruveta nukkumaan. Iltarutiinit voivat mennä esimerkiksi näin: mahdollinen syöttö, yöpaidan pukeminen, kirjan luku ja iltalaulu sylissä ja sänkyyn laitto. Hieronta voi olla myös mukava ja rentouttava osa iltarutiineja. Iltarutiinien tulisi kestää noin 15-30 minuuttia, jotta lapsi ehtii kunnolla rauhoittua.

Varsinkin eroahdistuksen aikana tarpeeksi pitkät iltarutiinit ovat tärkeitä, jotta lapsi voi rauhoittua itse sänkyyn. Toisaalta taaperot ja leikki-ikäiset voivat olla mestareita venyttämään iltarutiineja loputtomiin pyytäen aina vielä yhtä kirjaa. Tällöin voit syyttää kelloa sanoen esimerkiksi: ”Voimme lukea vielä viisi minuuttia. Sitten kello on kahdeksan ja on aika mennä nukkumaan.” Sitkeimmille neuvottelijoille voit laittaa kännykkään ajastimen soimaan tietyn ajan kuluttua, jolloin iltasadut ovat loppu ja mennään sänkyyn.

 

 

Liisa Niskakangas
liisa.niskakangas@unijuna.fi